Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Έγιναν στην Ορεστιάδα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, έγιναν το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου 2019, στην πόλη της Ορεστιάδας, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης.
Στη δημιουργία του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πρωτοστάτησε ο σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» σε συνεργασία με τον δήμο Ορεστιάδας και έγινε πραγματικότητα.
Το μνημείο της Γενοκτονίας, βρίσκεται στην οδόύ Κωνσταντινουπόλεως 70 και τα εγκαίνια έγιναν από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού.
ORESTIADA.MNHMEIO.GENOKTONIAS.21.12.20191
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνικού θεμελιώθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και τότε ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης μαζί με τον Πρόεδρο του συλλόγου Κώστα Καλτσίδη, τοποθέτησαν στα θεμέλιά του υπό ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χώμα, αγιασμό και αμάραντα από την Παναγία Σουμελά του Πόντου.
ORESTIADA.MNHMEIO.GENOKTONIAS.21.12.20192
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το μνημείο είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα, που φέρει στα θεμέλια του, αυτά τα τρία στοιχεία από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, ενώ απέχει σε ευθεία 5,5 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στα εγκαίνια των αποκαλυπτηρίων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των αρχών της πόλης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, και ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης.
Με πληροφορίες από το evrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Θρακικού Κέντρου- Εταιρείας Θρακικών Μελετών εκφαζουμε την λύπη μας για τον θάνατο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Δικού ...