Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ - Ο ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΟΓΔΟΗΚΟΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ, 3


 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ - Ο ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΟΓΔΟΗΚΟΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ, 3
Του Θανάση Μουσόπουλου
Σημαντικό είναι το επόμενο έργο του Δημήτρη Μαυρίδη, έκδοση του 2006 με τίτλο «Από την Ιστορία της Θράκης 1975 – 1925» (σελ. 160). Καθώς τιμούμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Πληγή του 1922 το βιβλίο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και επικαιρότητα. Διαβάζουμε στην παρουσίαση:
«Αρχές Οκτωβρίου 1922. Πρόσφυγες από τα Γανόχωρα της Ανατολικής Θράκης περιμένουν τα πλοία στην ακτή της Περίστασης, τη γεμάτη από θραύσματα από τα κεραμεία της περιοχής. Θα αναχωρήσουν εγκαταλείποντας για πάντα τα χωριά τους και το Ιερό Όρος, όπου οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν από τον 7ο αιώνα π.Χ.
Η εκτεταμένη και ποικιλόμορφη χώρα της Θράκης αποτελούσε για πολλούς αιώνες τμήμα της καθ' ημάς Ανατολής, όπως και χώρο περιβάλλοντα το κέντρο βάρους του Ελληνισμού και περίβολο της πρωτεύουσάς του Κωνσταντινούπολης. Αλλά η Θράκη αποτελεί και το κλειδί της οικονομικής και πολιτισμικής συνέχειας τριών θαλασσών: του Αιγαίου, της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου. Είναι δηλαδή, με άλλα λόγια, η Θράκη χώρος συμφυής προς την οικουμενικότητα του Ελληνισμού. […] Είναι σφάλμα το να μιλάμε μόνο για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αλλά πρέπει να αναφερόμαστε και στην εξ ίσου τρομερή Θρακική Καταστροφή, η σημασία της οποίας δεν έχει ακόμη συνειδητοποιηθεί και, πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν ακόμη να αποτιμηθεί. Γιατί με τη Θρακική Καταστροφή η Προποντίδα και ο Εύξεινος Πόντος έπαψαν να είναι θάλασσες της Ρωμηοσύνης. Η Θράκη διαμοιράσθηκε ανάμεσα σε τρία εθνικά κράτη […] Οι Έλληνες περιορίζονται στα στενά όρια ενός εθνικού κράτους. Μπροστά στις δυσχέρειες του παρόντος αποτελεί ανάγκη κατεπείγουσα το να αντιμετωπίσουμε την αδιαφορία, την άγνοια και τη λήθη. Το ζητούμενο είναι αυτό που θα απελευθερώσει τις λαϊκές εκείνες δυνάμεις, τις μόνες που είναι ικανές να υπερασπισθούν την πολιτισμική μας ιδιαιτερότητα και να εξασφαλίσουν την ιστορική μας συνέχεια. Πρόκειται για το αναγεννητικό αίτημα που διατρέχει την ελληνική ιστορία και τη γνώση που αποτελεί την προϋπόθεσή του».
Όπως γίνεται κατανοητό τα έργα του Δημήτρη Μαυρίδη είναι πολυεπίπεδα και αποτελούν τομή στα θέματα που διαπραγματεύονται. Αυτό το διαπιστώνουμε και το επόμενο έργο του 2007 με τον ευφυή τίτλο «Αγγελοφύλακτος Ξάνθη»
(σελ. 136, εικ. 164, Χάρτης 1). Η έκδοση περιγράφει τις ιδεολογικές και ιστορικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε και ανοικοδομήθηκε η πόλη της Ξάνθης, ως ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, καθρέπτης της εξωστρέφειας της Ελληνισμού και του κοσμοπολιτισμού των Ρωμηών της καθ’ ημάς Ανατολής. Η έκδοση αυτή όπως και άλλες συνόδευσε την ομώνυμη φωτογραφική έκθεση με την οποία η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου συμμετείχε στις «Γιορτές της Παλιάς Πόλης» της Ξάνθης το 2007.
Για την Ξάνθη το πολυσέλιδο, μεγέθους 20Χ30, έργο που εξέδωσαν ο Δήμος και το ΠαΚεΘρα το 2008 με τον εμβληματικό τίτλο «Ξάνθη – Η πόλη με τα χίλια χρώματα» (σελ. 352, εικ.500, Χάρτες 3) με την επιμέλεια του Δημήτρη Μαυρίδη είναι ένα πολυθεματικό βιβλίο που παρουσιάζει καθολικά την πόλη της Ξάνθης. Καρπός συνεργασίας 30 μελετητών με καθοριστική συμβολή επιστημόνων από το προσωπικό του Δ. Π. Θ. και επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή και πρόεδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλη Μερακλή, σταθμός στη Βιβλιογραφία της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα.
Ο Δημήτρης Μαυρίδης σημειώνει: «Πιστεύω ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διακρίνεται η επιστημονική συγκρότηση των μελετητών, που αγαπούν το γνωστικό τους αντικείμενο και νοιάζονται για τον τόπο. Έτσι, αναδύεται ο πολιτισμικός ορίζοντας, που η πόλη της Ξάνθης έχει την τύχη να διατηρεί και να διαφυλάσσει. Παράλληλα, η παράθεση φωτογραφιών, ζωγραφικών έργων και λογοτεχνικών αποσπασμάτων βοηθά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ξάνθης. Και αναφέρομαι στα πολύτιμα και σπάνια εκείνα χαρακτηριστικά που ανυψώνουν τον χαώδη χώρο σε τόπο και κάνουν έναν οικισμό άξιο να ονομάζεται πόλη».
Ο Βάλτερ Πούχνερ παρουσιάζοντας τον τόμο, στην αρχή αμέσως του λόγου του σημειώνει εμφαντικά:
«Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα, θεωρώ, που να έχει καταγραφεί, περιγραφεί, ντοκουμενταριστεί, παρουσιαστεί με λόγο και εικόνα και αναλυθεί από πάσης απόψεως, όπως η Ξάνθη, με αυτό τον ευπαρουσίαστο και περιεκτικότατο τόμο, για τον οποίο μπορεί να μιλήσει κανείς μόνο στον υπερθετικό βαθμό. Ξεπερνά κατά πολύ τη συνηθισμένη έννοια του πανηγυρικού λευκώματος με την απαράμιλλη συστηματικότητά του, τη μεθοδικότητα της παρουσίασης των λεπτομερειών, με τις εξονυχιστικές αναλύσεις όλων των πτυχών της εμφάνισης, της ιστορικής διαδρομής και εξέλιξης, της πολεοδομίας και ρυμοτομίας, της αρχιτεκτονικής της ιδιοσυστασίας, της λειτουργίας και δομής μιας πόλης, τόσο στο ιστορικό της παρόν στο βορειοελλαδικό χώρο όσο και στις σημερινές της εκφάνσεις, και κυρίως με τις μεθυστικές φωτογραφίες, που κάνουν και μόνο το ξεφύλλισμα του τόμου μια αξέχαστη ξενάγηση και ένα αισθητικό βίωμα, που προκαλεί ανάταση και θαυμασμό».
Ιδιαίτερα ο Β. Πούχνερ σημειώνει: «Αυτό το έργο είχε αναλάβει η συντακτική επιτροπή, που αποτελείται από τον Δημήτρη Μαυρίδη, μηχανολόγο μηχανικό και συγγραφέα, ο οποίος και στο παρελθόν έχει δώσει υπέροχα δείγματα προσωπικής γραφής και αυθεντικής σύνθεσης• είχε τη γενική επιμέλεια, έκανε τη σύνθεση, προσέφερε το πλουσιότατο οπτικό υλικό και έκανε και τον υπομνηματισμό και τα σχόλια στις φωτογραφίες».
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ, 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Θρακικού Κέντρου- Εταιρείας Θρακικών Μελετών εκφαζουμε την λύπη μας για τον θάνατο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Δικού ...